Att ha råd med mat

"Hur mkt pengar lägger du på mat i månaden? Är det inte svårt att ha råd med mycket bra mat som student?"

 Bra fråga!

 

Jag har ingen satt budget för mat eller böcker. Per månad brukar det dock gå åt ca 1600-1800 kr. Ibland mer, ibland mindre. Beror lite på hur läget annars ser ut. Kostnaderna för mat går ju även ner under deff eftersom kvantiteterna sjunker. Jag spenderar inte särskilt mycket pengar på andra saker än mat (förutom hyra och andra måsten). Har sagt till mig själv att jag inte ska snåla när det kommer till att köpa bra mat. Med detta sagt blir det ofta budgetvarianterna av saker som jag köper mycket av. Exempelvis köper jag Icas vanliga mjölk, (7,50 kr/liter) istället för Arlas ekologiska som ligger på över 10 kr/liter och ser till att köpa kyckling när det är rea. Övriga varor försöker jag hålla en högre kvalitet på. Har bland annat gått tillbaka till ekologiska ägg.

 

I övrigt är jag ganska noga med min privatekonomi (läser ju trots allt just ekonomi :) ). Felet många gör med sin matbudget (om de har någon) eller med sina pengar i allmänhet är att de gör onödiga småköp hela tiden. Med onödiga småköp menar jag exempelvis att springa in på Pressbyrån för att ta en kaffe eller en frukt eller en påse halstabletter. Ser samma sak på Ekonomikum dagligen, kön till att köpa kaffe är alltid väldigt lång. Istället för att lägga en 20:a på detta varje dag kan man med fördel ta med en termos. Menar inte att vara en sosse här utan vill bara påpeka att man kan vara smart med sitt spenderande för att få mer pengar över till saker man verkligen tycker om. 

 

Vidare dras jag inte med utgifter som andra har. Exempelvis dyra utekvällar med alkohol och fyllekäk (för att ta ett klassiskt studentexempel) och även den nyss nämnde kaffekonsumtionen. Observera att jag självklart inte tycker att man ska dra in på saker som ger en njutning, vill bara påpeka det orimliga i att ha råd med precis allt man vill ha. Ens privata ekonomi är egentligen inte så annorlunda från ett lands ekonomi; Allt handlar om prioriteringar.

 

För att ge ett kortare svar på din fråga: Om man väljer att prioritera mat går det att som student äta bra. Om man däremot väljer att prioritera annat kan det bli knivigt. 


Kommentarer
Postat av: Karl

Kan den summan verkligen stämma?! låter galet lite imo, och om det verkligen är så får du gärna skriva exakt vad du äter för att kunna få in allt i den summan. Räknar du även in kosttillskott här?

Svar: Kosttillskott är inte medräknat i summan. Vissa månader blir det ju så klart mer. Exempelvis om jag köper på mig massa ris som sedan går åt under kommande månader är det ju en besparad inkomst dessa månader. Det var bara ett bedömt snitt.
Marcus Follin

2013-04-22 @ 14:27:45
Postat av: Ante

kul med ett utförligt svar! mailade dig om min deff förut "deffråd till en trogen läsare." och den går som smort. blev sjuk 2 gånger i början dock som du sa lätt kunde hända nu vet jag vad jag inte ska göra och bör göra. men allt som allt har jag gått ner från 96 till 90 och dessutom ökat i styrka i allt utom några pressövningar. ska ner 4-5kg till shredded as fuuark! :)

Svar: Underbart att höra! :). Maila några bilder när du känner dig redo!
Marcus Follin

2013-04-22 @ 18:08:27
Postat av: FEAFi

Tja såg dig i en tråd på kollozeum om Yohimbine (gamal) Undrar om du tar något liknande som effe eller synephrine under deff, eller fungerar det lika bra med cardio och diet för att komma till tävlings form?

2013-04-23 @ 09:47:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0