Svar angående träningsschema!

 
 
"Skulle vilja höra vad du tycker! 
Jag kör just nu såhär: 
Mån - Bröst,Utsida axel,Triceps (focus på bröst) 
Tis - Rygg,Biceps,Baksida axel 
Ons - Ben,mage 
Tor - Axlar,Bröst (Fokus på axlar med pressar) 
Fre - Marklyft,Armar 

Jag gillar schemat, ända negativa jag kan tänka mig är att triceps tränas i rad om man tänker på pressarna på torsdagen. 

Men nu det jag tänker på, Jag tycker inte att jag utvecklas speciellt bra muskelmässigt och funderar på om det är dags att byta upplägg. Även fast jag trivs med det. 

Problemet är bara att jag vet inte vad jag skall byta till. 
Jag vill t ex testa ett beprövat program, T ex helkropp och halvkropp varannan dag med bestämt antal set per övning. 
Jag vill även testa Layne nortons upplägg http://www.simplyshredded.com/mega-feature-layne-norton-training-series-full-powerhypertrophy-routine-updated-2011.html 

Eller så funderar jag på att bara hoppa på ett upplägg där man kör en muskel 1 gång per vecka. som en 4 split. 
Men hur ska jag veta om jag borde köra ett frekvent program eller inte? Tycker det känns dumt att vila 7 dagar när muskeln kanske är återhämtad efter 3 dagar... 
Vad tycker du? 
Hoppas du kan ge mig lite tankar när du har tid :) "
 

Tjena! 
 
För det första: Bra att du ger mycket information, blir lättare att svara då :)!
 
Hurvida man lägger på sig muskler beror på mycket mer än sitt träningsschema. En god tumregel är: Ökar du vikterna på gymmet så ökar din muskelmassa (självklart finns det flera ekvationer här men för att göra det enkelt är det en bra regel att följa). Det du vill göra med ditt schema är att lägga passen så att du kan träna musklerna så hårt som möjligt under passet (att öka i styrka från pass till pass är svårt och blir otroligt svårt om man misssköter sömnen och kosten). 
 
Ditt nuvarande schema ser spontant ut att vara vettigt, det som jag reagerar på är följande.
 
- Den tyngsta övningen ligger på den sista dagen. Jag skulle snarare ha marklyft på måndagen när du är full med energi. Du skulle kunna lägga axlar som sista dagen eftersom det passet inte är så taxerande på resten av kroppen som exempelvis ben eller rygg.
 
- Armarna får för stor uppmärksamhet. Jag har själv aldrig lagt särskilt stort fokus vid att isolera triceps och biceps då de tränas ändå. Detta gäller biceps i synnerhet, samtliga dragövningar för ryggen tar mycket i biceps. 
 
- 5 dagar i sträck kan i längden bli väldigt tungt för kroppen, såvida du inte lägger in någon vilovecka eller några vilodagar någon gång då och då kan din muskulära utveckling avstanna pga överträning. 
 
Angående http://www.simplyshredded.com/mega-feature-layne-norton-training-series-full-powerhypertrophy-routine-updated-2011.html .- Upplägget tror jag absolut att det kan funka. De flesta scheman ger bra effekt om man ger följer det och ger det gott om tid. Jag tycker verkligen att du kan testa det, men ge det då några månader innan du byter, det är svårt att märka skillnad på kort tid. 
 
"Tycker det känns dumt att vila 7 dagar när muskeln kanske är återhämtad efter 3 dagar... "
 
Jag förstår hur du tänker och jag håller till viss del med! Dock så är kroppen som helhet inte helt återhämtat på lika kort tid som en specifik muskel. Men om man känner sig fräsch kan man med fördel köra en muskelgrupp 2 dagar i veckan. 
 
 
Den enskilt viktigaste faktorn: Är att hela tiden utvecklas, antingen genom att göra fler repetitioner eller genom att höja vikten eller genom att höja intensiviteten, om du inte gör det kommer kroppen inte vilja bygga muskler (kommer ett större inlägg om detta längre fram). 
 
 
Mvh/ Mack Attack :)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0