Tjejträning!

Tänkte idag slå hål på ett antal myter och missuppfattningar om hur det snygga könet "ska" träna.Jag vet inte riktigt vem som kom på idén om att killar och tjejer skulle träna annorlunda. Oavsett vem det var så var det en otroligt okunnig person (förmodligen Aftonbladet eller någon annan blasfemisk skittidning). Hur som helst fick det genomslag. Om du glider in på valfritt gym så är det nästan alltid så att cardiomaskinerna ockuperas av tjejer och killarna kör frivikter. Alternativt att det står vissa tjejer med på tok för lätta vikter och kör utan att ens anstränga sig. Notera att det uppenbarligen även finns tjejer som köttar, annars hade vi inte haft tjejer som hon ovan!

Tjejer i teorin: Det finns ingen som helst anledning för tjejer att träna annorlunda än killar. Nu kanske du tänker "men jag vill inte se ut som dig Mackan!" (okej, inte just Mackan men ändå). Du kommer tursamt nog heller inte att göra det då tjejer har en tiondel av killars testosteron (självklart olika från individ till individ), vilket betyder att du har mycket, mycket svårare att bygga muskler. Så chansen att du ser ut som Arnold efter ett år av riktigt hård styrketräning är nära noll och chansen att du erhållit en imponerande kvinnlig fysik är nära 100. Detta kan så klart variera från person till person. Min poäng är endast att du inte kommer vakna upp som ett monster om du lyfter tungt!Slanka muskler: Många tjejer eftersträvar slanka muskler. Muskler kan göra två saker: bli större eller bli mindre. Du kan alltså inte träna dina muskler att anta en viss form. Tursamt nog får många tjejer ändå slanka muskler på grund av deras genetik. Dessa (slanka) muskler erhålls genom tung styrketräning och en bra kost.

Varför cardio är absolut helt jävla sämst: Okej, det var en grov överdrift, jag ville bara belysa faktumet att tjejer tenderar att överskatta konditionsträning någonting fruktansvärd. Efter ett hårt styrketräningspass har du en ökad förbränning i ca ett dygn, dessutom bränner du mycket kalorier när du väl lyfter (ju mer du tar i ju mer bränner du). Vidare kommer den tunga styrketräningen leda till att du får mer muskler som i sin tur leder till en högre metabolism (antal kalorier du förbrukar per dag, enkelt förklarat). Promenadet är dock bra, intervallträning likaså (kommer en artiklen om konditionsträning längre fram).

Tjejer i praktiken: Alltså; Strunta i cardiomaskinerna och kör tungt! Viktigt här är att tungt inte innebär ett visst antal kilo, det spelar ingen som helst roll om du kör 5 eller 50 kilo i en viss övning, så länge du tar i allt vad du kan och är helt död efter passet! Ha alltså ingen prestationsångest, så länge du köttar så kommer du få resultat! (Detta gäller även för killar).

Mackan rekommenderar: Kör enligt mitt komma igång-schema, eller något annat schema som tilltalar dig. Tjejer brukar vilja fokusera mer på ben än överkropp (fördom?) om så är fallet är det absolut inget fel på att köra exempelvis 2 benpass och 2 pass för övriga kroppen per vecka.
Exempelvis: Pass 1: Ben. Pass 2: Rygg, armar. Pass 3 Ben. Pass 4 Bröst, axlar.
Som sagt: Att välja att fokusera mera på benen är helt naturligt (vissa killar skulle behöva göra det också). Men det är helt individuellt. Nyckeln till alla träningsscheman är att få in så mycket basövningar som möjligt.
För att belysa min poäng är här en bild på hur man (i allra bästa fall) kan se ut om man köttar som ett monster på gymmet! (Självklart även en enorm del morgonpromenader och strikt kost). På bilden Emelie Lundström; Luciapokalvinnare 2011 168 cm + klassen för damer./Mackan. Ställ gärna frågor om det är några oklarheter så försöker jag uppdatera texten! Kände för övrigt att jag sågade cardio lite väl mycket (om du mår bra av det kör hårt!), en artikel om det kommer som sagt inom kort.


Kom på en sak! Varje gång en tjej går till gymmet och inte ger allt och tar i så mycket hon kan, dör en kattunge!Kommentarer
Postat av: Evelina

Ok, jag som inte är så bevandrad..Köttar betyder? :)

Kram på dig!

2012-01-22 @ 18:15:03
URL: http://tvillingarwhat.blogspot.com/
Postat av: Thomson

Bra skit detta! ska se till att Louise läser ;)

2012-01-22 @ 18:19:30
Postat av: Emelie

Bra skrivet M!Hård träning är det enda rätta!

2012-01-22 @ 18:21:00
URL: http://www.bflifestyle.blogspot.com
Postat av: C

Första gången jag läser din blogg och säkert inte sista heller :) Äntligen någon som slår ett slag för styrketräning för tjejer! Man möts ofta av konstiga blickar när man säger att man bara styrketränar. Just för att dessa fördommar om tjejer och vikter finns. Jag konditionsträninar inte pga att jag helt enkelt inte tycker det är kul. Jag skulle förmodligen behöva det men jag anser att det är bättre att syssla med det man gillar än att inte göra ngt alls :)

2012-01-22 @ 19:07:05
Postat av: C

Första gången jag läser din blogg och säkert inte sista heller :) Äntligen någon som slår ett slag för styrketräning för tjejer! Man möts ofta av konstiga blickar när man säger att man bara styrketränar. Just för att dessa fördommar om tjejer och vikter finns. Jag konditionsträninar inte pga att jag helt enkelt inte tycker det är kul. Jag skulle förmodligen behöva det men jag anser att det är bättre att syssla med det man gillar än att inte göra ngt alls :)

2012-01-22 @ 19:08:01
Postat av: Mackan

Kötta betyder att ge allt man har =) På ett ungefär!

2012-01-22 @ 21:43:56
Postat av: samasofo

hahaha vad underbart! jag kommer för alltid ha med mig kattungen när jag tränar... kommer nog tänka surt om dig de dagar det tar emot, men tänka desto bättre om dig när jag ser resultaten! tummen upp ordentligt för din blogg!!

2012-01-24 @ 11:56:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0