Efterrätter!

Fick en fråga angående efterrätter som inte är allt för farliga för formen.
Även om jag inte är någon mästare på att laga just efterrätter finns det ändock några viktiga riktlinjer som man kan följa i strävan att hålla nere fettinlagringen.
Desserternas problematik.

Många efterrätter innehåller den dödliga kombinationen snabba kolhydrater + fett. Exempel på snabba kolhydrater hittar vi i bland annat socker, vitt bröd och andra av människan raffinerade produkter. Problemet med fett och snabba kolhydrater i kombination är först och främst att den är optimal för fettinlagringen, vilket vi alla vill undvika i största möjliga mån. Det som sker är helt enkelt att de snabba kolhydraterna ger ett insulinpåslag som "öppnar upp portarna" för fettet att komma in och lagras i kroppen. Vidare är även denna farliga kombination så destruktiv på grund av dess förmåga att framkalla beroende. Den för oss mest bekanta varan som kombinationen förekommer i är pizzan men även i många efterrätter.
Desserter i teorin.

Det vi nu vill göra är alltså att hitta en efterrätt som inte innehåller den nyss nämnda mindre gynnsamma kombinationen. Då står vi inför valet; Vill vi ha en fet efterrätt eller en efterrätt baserad på kolhydrater? Väljer vi det senare alternativet kan vi utgå från en "fruktigare approach" och om vi går på det feta alternativet kan vi välja något baserat på grädde med någonting lågglykemiskt till (= långsamma kolhydrater).
En dessert i praktiken.

Ingredienser
2 dl kall kokt risgrynsgröt
1 dl vispad vaniljvisp
8 sötmandlar
100 g färska eller djupfrysta jordgubbar eller hallon
1/2 dl gelésocker multi
1 dl utspädd lättsockrad saft, samma smak som på bären.

Detta är ingredienserna till bilden ovan. Som vi ser är den mestadels uppbyggt på kolhydrater. Detta är faktiskt en helt okej efterrätt. Jag kanske skulle hoppat över gelesockret och tagit en vaniljvisp med låg fetthalt.

Mackan rekommenderar:

Jag föredrar rena kolhydratsefterrätter, helst fruktsallad med så många olika frukter i som möjligt, då blir det både roligt och nyttigt (ursäkta klyshan). Fördelen med bara frukt är att de innehåller lite fett och innehåller många bra ämnen som är gynnsamma för vårt välmående.

Kom på en till sak: Grönsaker med dipp! Detta är alltså en "fett-approach", om du har grönsaker med lågt kaloriinnehåll, exempelvis gurka och har en dippblandning med lite socker i kan du med gott samvete använda en fetare variant på creme fraichen.

Fick ett till tips förutom det i kommentarsfältet! Sockerfri sockerkaka (kul namn =) )

  • 4st ägg, 2 dl Sötningsmedel (Sukketter Strö) 1 dl Vetemjöl, 1 dl potatismjöl, 1tsk bakpulver.

  • 175-200 C i 25 min, vispa äggvitorna till skum, sen häll i gulorna, blanda mjölen och bakpulver och häll i i Sukkett och äggblandningen sedan smack i ugnen/Mackan


Kommentarer
Postat av: Anonym

En annan mycket god och Nyttig efterätt.Lätt KesoProteinpulver, helst kasein, låt säga med smak av jordubbfrysta jordgubbarEventuellt sötningsmedelVispa allt och enjoy!2012-01-22 @ 17:38:37
Postat av: Mackan

Grymt! Måste testa!Mvh/Mackan

2012-01-22 @ 20:20:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0